Stichting Forteiland Pampus


Postbus 90 1398 ZH Muiden
0294262326 Klik om te bellen

Dé erfgoedlocatie voor bezoek, events en horeca
Dé inspiratieplek voor een groene economie
Het boegbeeld van de Stelling van Amsterdam

Over Stichting Forteiland Pampus

Midden in het IJmeer ligt de parel van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Forteiland Pampus.


400 jaar Hollandse historie:
Iedereen kent het gezegde ‘voor pampus liggen’. Handelsschepen uit Oost-Indië kwamen letterlijk voor Pampus te liggen. Zij waren te zwaar beladen om over de zogenoemde ondiepte te varen. Daar wachtten zij tot ze werden gelost óf met het scheepskameel werden gelift. Toen eind 19e eeuw de Stelling van Amsterdam werd gebouwd om Amsterdam te verdedigen, kreeg het forteiland dat werd aangelegd de naam Pampus.
Als een stille wachter in het IJmeer lag het eiland op de route naar Amsterdam. Met de twee gigantische kanonnen in de geschutskoepels konden indringers over het water worden tegengehouden. De gidsen op Pampus kunnen er alles over vertellen.

Pampus duurzaam vooruit:
Pampus is een eiland waar bijzondere flora en fauna te vinden is: een oase van rust op een half uur varen van Amsterdam en Muiden. Wind en water zijn onlosmakelijk verbonden met Pampus, en zijn tevens bronnen van energie. Pampus werkt dan ook aan een zo duurzaam mogelijke toekomst. Kom het ervaren op het eiland!

De verhalen van Pampus:
Verder vertellen we in het museumfort verschillende verhalen over het reilen en zeilen in het fort (de tentoonstelling Het Verhaal van Pampus) en over de Stelling van Amsterdam. Het hoogtepunt is de virtuele ballonvaart over de Stelling van Amsterdam. Onze gidsen staan klaar om je van alles te vertellen over het fort en het eiland. Je kunt ook zelf over het eiland dwalen en genieten van de flora en fauna of met de audio tour van alles te weten te komen over het leven in het fort en op het eiland. Daarnaast is er een foto expositie "Forten van Boven" en een informatieve film van UNESCO over Nederlands Werelderfgoed.

Ga voor Pampus. Hét eiland van Amsterdam, waar geschiedenis en toekomst samenkomen

Foto's

Forteiland Pampus

Soort stichting

Cultuur
Geschiedenis

Onze locatie

Stichting Forteiland Pampus


Postbus 90 1398 ZH Muiden
0294262326 Klik om te bellen