Stichting Kleeza


bosserveldlaan 80 86 6191 SL Beek limburg
0645550384 Klik om te bellen

Over Stichting Kleeza

Met hulp en ondersteuning van de Gemeente Beek hebben een aantal Sinti bewoners in 2016 de Stichting Kleeza opgericht. 

De doelstelling van de Stichting Kleeza  is het creëren van wederzijds respect en begrip tussen de Sinti en de inwoners van de Gemeente Beek. De beoogde doelgroep is met name de jongere generatie.

Om de jongeren te stimuleren om elkaars cultuur te leren kennen en elkaar te respecteren, zijn in de afgelopen jaren diverse succesvolle activiteiten georganiseerd.  Om deze doelen te kunnen blijven nastreven is het belangrijk dat de activiteiten,  in samenwerking met scholen, organisaties en overheden, voor de toekomst gewaarborgd blijven.

Hiervoor heeft de stichting Kleeza uw hulp nodig!

Hierbij een overzicht van een aantal activiteiten die stichting Kleeza georganiseerd heeft.

Cup-cakes als bindmiddel

Vanuit die gedachten werd een workshop ‘cupcakes bakken’ georganiseerd op ‘het kamp’ in Beek. Sinti kinderen en hun klasgenootjes kwamen in een traditionele woonwagen cup cakes bakken. Was het eerst even vreemd,...het werd al snel gezellig samen cup cakes bakken.

Eten en koken verbroedert...

Vanuit de overtuiging dat koken en eten verbroedert werd er door Sinti moeders Kleezie gekookt op basisschool de Kring in Genhout. Er was geen sprake van ‘...wat de boer niet kent eet hij niet...’. Het was leuk om te zien hoe een traditioneel gerecht de belangstelling had van de andere moeders.

SinterKerst

Een prachtig voorbeeld van ‘samen integreren’ was de samensmelting van de Kerstman en Sinterklaas. Zonder enige vorm van ‘Pieten-discussie’ werd er op het kamp in Beek ‘SinterKerst gevierd’. Een oprecht kinderfeest waar niet alleen Sinterklaas en Kerstman samensmolten maar ook de Sinti- en burger kinderen.

Mami Weiss vertelt.

De geschiedenis wijst je de weg in de toekomst. In de Sinti cultuur is geschiedenis vaak een mysterie. Warm gekoesterde familieverhalen die de onderling familieband onderstrepen. Maar ook verhalen die vooral en alleen voor de familie zijn. Het is daarom goed dat verhalen worden vastgelegd en bewaard zodat ook de volgende generaties er nog eens op mogen terugkijken. Want zoals gezegd; De geschiedenis wijst je de weg in de toekomst.

Vanuit die gedachte vertelt de 94 jarige Mami Weiss haar verhaal aan haar zoon Bambino. Hij schrijft het op en koestert zijn moeder’s verhalen voor zijn kinderen.

Dodenherdenking op 16 mei

Heel Nederland viert op 4 mei Dodenherdenking. De Sinti gemeenschap echter herdenkt haar doden op 16 mei. Het was begin mei in 1943 dat de Duitsers opdracht gaven aan alle burgemeesters om te melden of en waar er ‘zigeuners’ woonden in zijn plaats. Op 16 mei vond daarop een razzia plaats waarbij duizenden Sinti werden gedeporteerd via Westerbork naar Auschwitz. Dit is de aanleiding waarom voor de Sinti gemeenschap niet 4 maar 16 mei ‘Dodenherdenking’ is.

In het bijzijn van de burgemeester van Beek mevr. Christine van Basten-Boddin vond dan ook op 16 mei 2017 de dodenherdenking plaats bij het Sinti monument in Beek. Deze ingetogen bijeenkomst zal jaarlijks terugkeren.

Auschwitz,...

Stichting Kleeza heeft plannen om in 2019 een busreis te organiseren naar Auschwitz. Dit heeft organisatorisch maar ook emotioneel nogal wat voeten in de aarde. Daarom zal in september 2018 een delegatie van de Stichting een voorbereidende reis ondernemen naar het ‘Vernichtungslager Auschwitz’.

De ervaringen van deze delegatie zal maatgevend zijn voor een eventuele reis met een grotere groep in 2019.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Op 27 september organiseerde Stichting Kleeza een busreis naar het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en Kamp Erika. De reis stond open voor Sinti en burgers. In het begin leek het een gezellig schoolreisje. De koekjes, snoepjes en broodjes gingen vrijelijk in het rond. Echter na mate men dichter bij Westerbork kwam werd het stiller en stiller in de bus.

Gezelligheid maakte plaats voor bezinning en herdenking. Tijdens een boswandeling naar het Erika monument in Ommen kwamen er diepgaande gesprekken op gang over de verschillen in dodenherdenking en de manier waarop daar wel of niet over gesproken kan of mag worden. Het was een zeer memorabele reis.

Soort stichting

Cultuur
Geloof
Geschiedenis
Hulpverlening

Onze locatie

Stichting Kleeza


bosserveldlaan 80 86 6191 SL Beek limburg
0645550384 Klik om te bellen